Du føler du snart besvimer. Du kjefter på kollegaen uten helt gyldig grunn. Du ser desperat etter en banan. Du har fått snack-sjuka.
Hva skjer egentlig i kroppen vår, rent fysiologisk når vi får den "klokka-to-knekken"? Altså når vi blir “fysen” på noe mellom lunsj og middag? For det er faktisk noe som heter “klokka-to-knekken”. Eller, ok. Kanskje ikke i det medisinske leksikon, men inne i menneskekroppen sitter noe som heter vår “cirkadiske klokke”, som styrer våkentid og søvn. Og den får seg en “dipp” i 14:00-tiden.
– Det stemmer, da faller årvåkheten vår. Noe som kan gjøre at vi begår feil som får konsekvenser for arbeidet vi utfører, sier ernæringsfysiolog cand. scient, Gunn Helene Arsky.
– Så det er faktisk livsviktig med snacks i 14-tiden?
– He-he, det kan du si. Det som skjer, er at blodsukkeret begynner å synke en stund etter forrige måltid. Dette skjer alltid, men i todraget på ettermiddagen har vi i tillegg allerede vært på jobb i noen timer, og da blir vi ekstra var for det lille blodsukkerfallet, forteller Arsky som også er helseveileder.
– Hvordan kan et slikt fall føles for noen?
– Vi blir tung i hodet, det blir vanskelig å konsentrere seg og noen får kort lunte. Selv om kroppen er god til å holde blodsukkernivået der det skal være, vil bare et bittelite fall kjennes tydelig på ettermiddagen, sier hun.
Enkel tilgang på snacks gir jobbfokus
De fleste av oss presterer best, både fysisk og mentalt, om det ikke går mer enn fire timer mellom hver gang man spiser, forteller Arsky. Noe som betyr at hvis du spiser frokost klokken 07, og den faste jobblunsjen skjer klokken 12, så er det lurt med en matbit i 10-11-tiden.
– Er det en fordel å ha tilgang til rask snacks på jobb?
– Det er fint å ha rask tilgang til sunn snacks på arbeidsplassen! Det holder produktivitet og fokus oppe, for ikke å snakke om humøret. Men om snacksen er usunn, som potetgull og godteri, er effekten motsatt. Det fører til mer stress, svakere kognitive funksjoner og flere uhell utenfor arbeidstid, sier Arsky.
– Er det noen typer snacks som er bedre enn andre?
– Den beste formen for et lite mellommåltid har varierte smaker og gir et varig energipåfyll. Mager yoghurt med musli og frisk frukt er perfekt. Da får du flere smaker, fiber som metter, komplekse karbohydrater som gir god blodsukkerkontroll og en forsyning av både protein og kalsium. En grov wrap gir fiber, den metter og gir en rolig blodsukkerstigning. Grønnsaker, bønner, linser og laks eller tunfisk er supert fyll, forteller ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.
Både fett og proteiner gir mettende effekt
Å spise mat, generelt, er faktisk en kilde til hormonet serotonin! Det er en signalsubstans i flere nervebaner som stimulerer humøret i en positiv retning. Hva er så eksempler på serotoninrik mat?
– Generelt kan man si at et variert kosthold som dekker behovet for alle næringsstoffer vil være positivt for helse og humør. Samtidig er blant annet havregryn, fullkornsbrød, brun ris og bananer eksempler på matvarer som påvirker hjernens kjemi og øker følelsen av velbehag, sier fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede, ernæringsfysiolog Karoline Steenbuch Lied.
– Det er lurt å velge noe som gir en langsom blodsukkerstigning som vil holde deg gående til neste måltid. Å spise yoghurt med litt bær og korn er et fint mellommåltid. Det samme er fullkorn-wraps og litt nøtteblanding. Både fett og protein har en mettende effekt, sier Steenbuch Lied.
Planlegg “snacksingen” og gjør den tilgjengelig
Man skal passe på inntak av sukker, såklart, men er det egentlig så farlig med en “shot” kalorier midt i arbeidsøkta?
– Det er heldigvis sjelden noe som er farlig med mat. Å ta en sukkerrik «shot» midt på dagen vil gi en rask blodsukkerøkning, som vil føles godt der og da, men så vil den falle raskt igjen, og da vil kroppen føles trøtt og tung. Da er det bedre å velge noe som holder blodsukkeret oppe – som også vil gjøre deg mer produktiv og effektiv på jobb, sier Steenbuch Lied og legger til:
– Et godt snacks-råd er å planlegge litt, og gjøre det enkelt og tilgjengelig. For det er overhodet ikke uvanlig å oppleve en liten knekk noen timer etter lunsj. Det er også vanlig å kjenne at konsentrasjonen og energinivået går ned, noe som ikke er spesielt gunstig når man er på jobb, sier hun.
– Er det en fordel å kunne ha rask tilgang til snacks på arbeidsplassen?
– Ja, jeg mener alle arbeidsplasser burde ha tilgang på sunn og god mellommåltidsmat. Det å kunne fylle på innimellom vil holde blodsukkeret i sjakk og konsentrasjonen oppe.
Hvordan bli en hverdagshelt for de ansatte med S:mart?
- S:mart fikser smarte matløsninger til sultne ansatte
- Stort utvalg, alle finner noe de liker
- Velg den løsningen som passer for dere
- S:mart leverer varene til dere
- Ansatte kan bruke appen til å hente ut de varene de vil ha
- Bytt produkter eller pause levering - du er sjefen
- Gi de ansatte rabatt på alle varer, eller noen utvalgte